hjalle.se

Vinyl

Måndag 16 februari 2015 - 22:00

Jag har skaffat en hobby, fritidsintresse, mani, ja, vad ni vill kalla det.

För några år sedan kom jag över en trasig Dual 505-2 skivspelare som sedan dess har stått och väntat på att få göra det den gör bäst. När jag fyllde 30 för snart ett år(!) sedan fick jag en reparation i födelsedagspresent av Hanna. Så nu spelar den skivor bättre än någonsin.

Sedan dess har min lilla sparsamma skivsamling växt. Först väldigt långsamt, men sedan innan jul bestämde vi oss för att årets julmusik bara skulle vara på vinyl. Skivback efter skivback på Stadsmissionen gicks igenom för 10-kronorsfynd och visst, Bing Crosby, Mahalia Jackson och en tidig Loa Falkman (Från tiden han bara var Carl-Johan Falkman) dök upp. Även så klart två skivor med Håkan Hagegård och lite annat smått och gott.

Sen tog julen slut, men eftersom jag höll mig hemma i väntan på Jack och sedan hemma med Jack i två veckor gick Tradera varmt. Även CDON och Bengans fick sig några besök.

Sen, upptäckte jag Discogs och det blev nästan skilsmässa.

Så nu har jag haft lite paus i skivköpandet

Men! I lördags fick Hanna en Mikael Kors-klocka av mig i kombinerad alla hjärtans dag-present och push present. Dessutom har jag precis monterat en ny pickup på skivspelaren då jag råkade bryta av nålen på den gamla.

Så nu tycker jag nog att jag kan få köpa ett par skivor igen.


Fyra veckor

Lördag 7 februari 2015 - 11:00

Jack 4 veckor

I dag fyller Jack fyra veckor. Det innebär att jag har varit tillbaka på jobbet i två.

Vi har en rutin, som när den klaffar fungerar riktigt bra. Den går ut på att jag får sova relativt ostört till 06.00-ish och sen tar jag mig en kopp kaffe och sätter mig i gungstolen med Jack så får Hanna sova ostört till jag måste göra mig klar.

Visst, Hanna sover ju så klart på natten också, men den där stunden utan någon som ligger precis bredvid, eller på henne är väldigt värdefull.

Jag har så pass mycket att göra på jobbet just nu att jag inte riktigt hinner reflektera över om jag hellre skulle vara hemma eller inte, men i slutet av dagen vill jag alltid hem så snabbt det går. De flesta dagar har Hanna dessutom handlat allt vi behöver på sin dagliga barnvagnspromenad så jag kan oftast åka raka vägen hem.


Saker jag lärt mig under de första två veckorna som pappa

Söndag 25 januari 2015 - 15:00

  • När en väldigt liten person gnäller är det nästan alltid på grund av hunger, bajsnödighet, dags att byta blöja, eller en kombination av de tre.
  • En väldigt liten person som uteslutande äter mjölk har en distinkt och mjölkig andedräkt.
  • Mammor till väldigt små personer kan vara väldigt känsliga när de är trötta, hungriga, eller båda två. En bra grej brukar vara att inte tjafsa om huruvida man förtjänade de 111 poängen i wördfjud[1] eller inte.
  • När en väldigt liten person är som sötast eller roligast är det med 99 procents sannolikhet för mörkt för att fotografera eller filma. Vid resterande procent hinner man inte få upp kameran innan den söta minen övergått till en bajsgrimas.
  • Oftast har man inte tid att blogga, för det finns annat som har lite högre prioritet, till exempel ryggläge i soffan, sovläge i soffan, duscha, laga mat, tvätta tvätt, hänga tvätt, vika tvätt.

  1. STÅNDAT på en dubbel och en trippel


Napp

Fredag 16 januari 2015 - 23:30

I dag har vi testat napp och hittills är det succé. Jack kan plötsligt somna var som helst i stället för i Hannas famn. Han har den inte hela tiden, bara när han verkar snuttig när han egentligen borde vara mätt.

Just ja, om någon mot förmodan läser den här bloggen som inte redan vet så heter han som sagt Jack.

Och om en halvtimme fyller han en vecka.


I dag är det en stor dag.

Torsdag 15 januari 2015 - 15:30

Navelsträngstumpen trillade av!


Förlossningen

Onsdag 14 januari 2015 - 12:30

Nu sover både barn och mor, så nu kanske jag kan skriva lite till slut.

I fredags kväll klockan elva hade vi precis lagt oss i sängen och just som jag la min arm om Hannas mage kände vi en rejäl spark och hörde att det small till.

Vattnet hade gått.

Jag ringde förlossningen som sa att vi skulle åka in på grund av att fostervattnet inte var helt klart. En timme senare låg Hanna i ett intagningsrum med värkmätare och mätare för barnets hjärtljud.

Värkarna började lite redan i taxin och i intagningsrummet började de bli allt starkare.

Efter en stund fick vi ett förlossningsrum som vi skulle tillbringa natten i i väntan på att värkarna skulle bli tätare. Jag såg inte fram emot en natt i den till synes väldigt osköna fåtöljen bredvid sängen.

Vi var väldigt trötta båda två, vi hade ju trots allt redan lagt oss för natten. (Hanna blev till och med lite sur när vattnet gick för hon ville ju sova!)

Nåja, någon väntans natt blev det inte ändå. Hannas värkar blev tätare och starkare rätt snabbt, så vi ringde på barnmorskan som kom in och satte fast mätarna på Hanna igen.

När en har såna mätare på sig är det meningen att en ska ligga stilla. Det gick inte så bra. Hanna stod upp vid sängkanten och vaggade och kämpade. Till slut ramlade mätarna så klart av och barnmorskan kom in i rummet igen.

Vid det här laget hade även barnmorskan förstått att det nog skulle gå rätt snabbt det här. Hon undersökte Hanna som nu var öppen fem centimeter.

I och med att hon var öppen så pass mucket kunde de sätta en skalpelektrod direkt på barnets huvud så de kunde hålla koll utan att Hanna behövde ligga stilla. (Vilket vid det här laget var omöjligt).

Elektroden krånglade lite och de fick byta ut en massa grejer innan det började visa något. Det var lite jobbigt, men även om det kändes som en evighet så gick det nog rätt snabbt.

Samtidigt som Hanna till slut svarade JAAAAA! på frågan om epidral fick vi veta att det var för sent för det. Så det fick duga med lustgas.

04.25 - låg det plötsligt ett tyst, men välmående barn på Hannas bröst. Han stånkade lite, men det är först nu, fyra dagar senare som vi vet att han brås på Hägglunds i lungkraft.

Han vägde 3475 gram och var 51 centimeter lång. En lite lockig kalufs och alla fingrar och tår på rätt plats.

Och nu ligger han äntligen och sover, i sitt babynest, mätt på bröstmjölk.

Och Hanna, ja ni hör ju. Vilken fantastisk fru jag har fått.


Pappa

Måndag 12 januari 2015 - 11:00

I lördags kom han ut, mindre än sex timmar efter att vattnet gick.

Nu ligger han och sover i min famn och Hanna ligger och vilar bredvid. Om en stund kommer mormor och hämtar oss.

Jag ska försöka skriva mer sen om jag lyckas formulera mina känslor.

En tid av första har börjat. Nu: första plåstret.

A photo posted by Hjalmar Hallin (@hjalle) on


BF

Fredag 9 januari 2015 - 11:00

I dag är det beräknat födelsedatum. Vänta nu! Var det inte den elfte? kanske du tänker. Och jo, det var det också. Och idag. Beroende på vilken barnmorska man frågar. Det senaste budet vi fick var den 9:e, som är i dag.

Det verkar dock som att jag får avboka taxin, för än är det ingen som vill komma ut.


Je Suis Charlie

Onsdag 7 januari 2015 - 23:15


Hanna

Måndag 5 januari 2015 - 12:30

Ni vet min fru, som även snart är mamma till vårt barn, hon är den bästa fru man kan tänka sig. Även om hon kan vara sur när hon vaknar efter en dålig natts sömn och hotar den jobbiga katten med avrättning i gryningen (ja, vi har sett Marco Polo på Netflix)

Jag är förkyld så jag jobbar hemifrån på lilla hemmakontoret i sovrummet och då kommer hon in med kaffe och chokladtryffel. Och nej, det är inte det som ska vara en kvinnas ordinarie livsuppgift, men det är ju väldigt trevligt.

Hur som helst, i dag har hon namnsdag. Så grattis älskling! (Presenterna kommer med posten när som helst nu, som du vet)


« nyareäldre »